Gotowanie z pasją

Nie każda kobieta chętnie gotuje. Może to wynikać z różnych powodów. Najczęściej jednak ma to związek po prostu z brakiem umiejętności. Wszystko to dlatego, że w kuchni koniecznie należy mieć ten instynkt. Bez niego żadna potrawa się nie uda. W błędzie jest ten kto uważa, że wystarczy nam receptura, dokładnie podany przepis. Do gotowania należy mieć serce. W tej dziedzinie nie wystarczy przygotować wszystko według podanego przepisu. Wszak przyprawianie jest najbardziej istotne, a jak wiadomo ta część gotowania zależy od naszych kubków smakowych i wyczucia. Wszystko to dlatego, że każdą potrawę należy indywidualnie potraktować przyprawami. Nawet jeżeli chodzi o tą samą potrawę to gotując ją dwa razy za każdym razem użyjemy innej ilości przypraw. Dlatego tak istotne jest gotowanie z zamiłowania i posiadanie zmysłu do tego. W przeciwnym wypadku potrawa może się nam zwyczajnie nie udać. Jeżeli chodzi o gotowanie to najlepszą i właściwie jedyną prawidłową miarą jest „ na oko”, czyli wszystkiego mniej więcej tyle, aby potrawa smakowała i zawierała wszystkie niezbędna dla niej składniki. 

    Niektórzy nie tylko przygotowują potrawy, ale także je odpowiednio ozdabiają. Nie chodzi tutaj oczywiście o jakieś przesadne ozdoby. W niektórych przypadkach wystarczy jedynie wykonać z sosu wzór na talerzu na którym umieścimy potrawę lub tez dodaniu akcentu w postaci kilku zgrabnie ułożonych cząstek warzyw. Wszystko to naturalnie zależy wyłącznie od autora potrawy i okoliczności na która została ona wykonana. 

Leave a Reply